INTRODUCTIE

Mijn naam is Kees Strooker en ik ben judoleraar en trainer Weerbaarheid bij Judo Sho Shin, mijn eigen judoschool.

Mijn eerste judolessen kreeg ik toen ik een jochie van zes jaar was. Een mannetje van elastiek dat (in de klas) geen moment stil kon zitten, zoals dat toen (1963) nog heette.
De structuur, de nodige discipline en de grote dosis beweging, die ook nog eens zo gevarieerd was, waren de elementen van de lessen die mij goed deden. En omdat ik zo snel en lenig was kon ik veel andere jongens aan en dat gaf me zelfvertrouwen. Tot mijn twaalfde bleef ik judo supergaaf vinden en nam ik deel aan veel toernooien.
Daarna volgde een judopauze van ongeveer veertien jaar, een periode waarin ik vooral hield van voetbal, waarin ik schaatste en waarin ik deed aan kempo en kungfu.
In 1982 bezorgde een judoka in Nijmegen mij weer de kriebels om de mat op te gaan. Dat deed ik bij Judo Ryu Nijmegen. Deze club had mij meteen in de houdgreep! Zoals daar judo werd bedreven, met zo’n inzet en zo inspirerend, zo wilde ik sport beleven.
In de twintig jaren die volgden genoot ik weer enorm van judo en heb (daardoor) ook erg veel geleerd.

Ook kreeg ik de kans te ontdekken hoe geweldig het is om zelf judoles te geven.
De kans om dat structureel te doen kreeg ik in Druten, toen Judo Kwai daar op zoek was naar iemand die de lessen kon verzorgen. Sensai Tom Willemsen vroeg of dat niet iets voor mij was… Daar hoefde ik niet lang over na te denken en inmiddels geef ik zo’n zestien jaar judoles…

Een leven zonder judo kan ik mij nu niet meer voorstellen.
Judo heeft in al haar verschillende gedaanten zoveel te bieden. Niet alleen voor degenen die echt aan de (van televisie en de Olympische spelen bekende) wedstrijdsport willen doen (judo kent overigens verschillende wedstrijdvormen), maar voor iedereen die fysiek en mentaal lekker fit en in balans wil blijven, veerkracht wil houden.

Aan kinderen geef ik vooral leùke judolessen, zodat zij de smaak van judo te pakken krijgen, hun motoriek goed ontwikkelen en elkaar gaan waarderen om wat zij met elkaar op de mat bereiken en samen aan plezier beleven.

Judoka’s vanaf ongeveer veertien jaar wil ik graag meegeven dat zij blijven proberen hun grenzen te verleggen. Stilstand (stilzitten!) is achteruitgang. Blijf uitdagingen opzoeken, gà daar met je judomaten voor, dan blijf je in staat steeds weer nieuwe dingen onder de knie te krijgen. En heb je eenmaal een pittige (en mooie) bergtop beklommen: kijk om je heen en dan zie je dat er nog gigantisch veel andere te beklimmen zijn: ga voor je zwarte band, oefen moeilijkere technieken of variaties op technieken, werk aan je valtechniek, je conditie, je kracht en lenigheid, je snelheid, kies een nieuw kata om te oefenen, doe eens mee aan een (kata)toernooi, enzovoorts. Sho Shin betekent: open staan voor nieuwe dingen, elke dag met een frisse blik opnieuw beginnen.

Behalve bij Judo Sho Shin, ben ik ook leraar en trainer bij Judovereniging Tora in Boven-Leeuwen, bij ’s Heeren Loo in Druten en op het Radboud Sportcentrum te Nijmegen.
Dankzij mijn opleiding tot leerkracht Judo in de Zorg kan ik met verschillende doelgroepen ‘passend judo’ doenMijn opleiding tot trainer Weerbaarheid draagt daar ook aan bij. Altijd proberen we van die lessen een geweldige belevenis te maken, met veel plezier en niet zelden met verrassende effecten voor de deelnemers.

Vanaf 2012 verzorg ik ook trainingen weerbaarheid. Daarin werken we vooral aan de vraag: hoe voorkom je dat je met ongewenst gedrag te maken krijgt en als het je dan toch overkomt, hoe ga je daar dan mee om?
Voorbeelden van thema’s zijn veiligheid op straat, pesten op school, getreiter op het werk en intimidatie. Hoe beter je tegen ongewenst gedrag bent opgewassen, hoe minder dat jouw (in je ontwikkeling) raakt. Net als bij judo leer je in trainingen weerbaarheid altijd stevig staan en in balans blijven.
Trainingen worden verzorgd voor kinderen en voor volwassenen. Neem daarvoor met ons contact op.